Yüzümüzde veya vücudumuzun farklı bölgelerinde, deri yüzeyinde ortaya çıkabilen renk farklılıkları ve renk koyulaşmaları, özellikle belli bir yaş sonrasında cilt bakımındaki en öncelikli sorunlarından biri haline gelebiliyor. Genetik faktörlerden hormonal dengeye, yanlış kozmetik kullanımından güneşin zararlı etkilerine kadar pek çok değişken, cilt lekeleri sorununun asıl kaynağı olabiliyor.
Peki, cilt lekelerini gidermek, lekelenme sorunun önüne geçmek ne ölçüde mümkün? Cilt lekeleriyle etkin bir şekilde savaşmak için, öncelik sorunun nedenlerini, leke giderici alternatif cilt bakım yöntemlerini ve en önemlisi ise alınacak önlemleri çok iyi bilmek gerekiyor. Gelin, cilt lekelerine karşı neler yapılabilir, birlikte keşfedelim.
Cilt Lekesi Nedir? Cilt Lekeleri Nasıl Meydana Gelir?
Lekelenme, cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin aşırı üretimi veya yapısında bozulmalar meydana gelmesi sonucu ortaya çıkan bir cilt sorunu olarak tanımlanıyor. Melanosit hücre yapısının bozulmasındaki başlı nedenler arasında ise güneş ışınları, hormon ilaçları, gebelik sürecine bağlı hormonal değişimleri, lazer epilasyon gibi uygulamalar ve yanlış kozmetik seçimleri yer alıyor.
Ciltte Görülen Başlıca Leke Türleri
Cilt lekeleri, meydana gelme sebepleri, oluşum süreçleri ve tetikleyici faktörlerine göre farklı türlere ayrılıyor; lekelerin giderilmesi için çeşitli tedavi veya dermokozmetik uygulamalar leke türünün yapısına göre belirleniyor.
Hiperpigmentasyon: Hiperpigmentasyon, cildin kendi doğal rengine göre daha koyu tonlarda ortaya çıkan, genellikle zararsız olarak bilinen leke türüdür. Yaz aylarında aşırı güneşlenme, güneş ışınlarına korumasız maruz kalma sonucu oluşan cilt lekeleri hiperpigmentasyon tipi cilt lekeleri olarak tanımlanıyor.
Malezma: Sıklıkla gebelik sürecinde, menopoz döneminde veya doğum kontrol hapları gibi hormonal ilaçların kullanımına bağlı olarak görülen lekelenmeler “malezma” leke sınıfına giriyor. Hormonal değişimler cilde renk veren melanin pigmentinde yapısal değişimlere neden olabiliyor, aşırı üretimi sonucunda ise ciltte malezma lekeleri olaşabiliyor. Malezma tipi lekelenme genellikle yüzün üst dudak, çene, elmacık kemikleri ve alın bölgesinde simetrik ve dağınık lekeler şeklinde gözlemleniyor.
Çil: Melanosit hücrelerinin başlıca yüz, sırt ve el gibi bölgelerde daha fazla yoğunlaşması sonucu ortaya çıkan çiller, genellikle açık tenli kişilerde güneşe maruz kalma sonucu koyu sarı veya kahverengi lekeler şeklinde görülüyor.
Akne izleri: Özellikle ergenlik döneminde sıklıkla rastlanan akne sorunu, cildin fazla sebum üretmesi, yoğun makyaj kalıntısı, stres veya hormonal etkenler sonucu ortaya çıkabiliyor. Yoğunluğuna ve nedenine bağlı olarak tedavi yöntemleri çeşitlilik gösteren akneler, tedavi sonrasında veya elle sıkma gibi uygulamalar sebebiyle ciltte kalıcı izler bırakabiliyor.
Cilt Lekelerine Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Kalıcı veya geçici, özellikle yüz bölgesinde beliren cilt lekeleri, can sıkıcı bir sorun olarak hayatımızda yer edebiliyor. Ancak özellikle medikal alandaki teknolojik uygulamaların gelişmesi, etkin içerikli dermokozmetik formülasyonların geliştirilmesiyle mevcut lekelerden kurtulmak için alternatif tedavi yöntemleri mevcut. Lazer, dermapen, kimyasal peeling ve mezoterapi en sık tercih edilen yöntemlerin başında geliyor. Lekenin türüne ve katman derinliğine göre belirlenen bu yöntemler uzman dermatolog veya estetisyenler tarafından tedavi olarak uygulanabiliyor.
Tabii her cilt lekesi sorunu için güzellik merkezlerine gitmeye gerek yok. Etkin içerikli serum, maske, peeling veya krem gibi ürünlerin doğru bakım protokollerine dâhil edilmesiyle, leke görünümüyle vedalaşmak kolaylaşabiliyor.
Eğer sizin de yaz aylarında güneşe fazla maruz kalmanın etkisiyle ortaya çıkan lekeleriniz varsa, günlük cilt bakım rutininize dâhil ederek lekelerinize veda edebileceğiniz harika bir çözüm önerimiz var. OIA Ozone Pro serisinden Pigment Serum, düzenli kullanımla leke, güneş hasarı ve pigmentasyon bozuklarına 45 günde “hoşça kal” diyor. Lekelerin görünümünde azalma sağlayan serum, içeriğinde bulunan hyalüronik asit, alantoik asit, laktik asit, vitamin B kompleksi ve ozon sayesinde cilde nem, canlılık, ışıltı, onarım ve anti-aging desteğini tek seferde sunuyor. Pigment Serum, lekeli bölgelerde ilk 21 günde üst katmana etki ederek renk tonunda açılma sağlıyor; ikinci 21 günde ise alt katmana etki ederek gözle görülür sonuçlar meydana getiriyor. Gece bakım protokolünde, cildin temizlenmesi sonrasında sadece lekeli bölgelere uygulanması öneriliyor. Sabah bakım rutinine dâhil edilmesi halinde, sonrasında mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu krem kullanımı tavsiye edilmektedir.
Leke Oluşumunu Önleyici Uygulamalar
Leke oluşumunu önlemek, cilt lekeleri dosyasının en önemli ve öncelikli adımını oluşturuyor. Zira meydana gelen lekelerden kurtulmak, çoğu zaman uzun ve meşakkatli bir süreç gerektiriyor; cildi yorucu kimyasal işlemler, teknolojik tedaviler hem maliyet hem de süre olarak oldukça yüksek.
Cildin estetik görünümü ve yapısal sağlığını korumak için, leke oluşumunu önlemek adına alınacak tedbirler mümkün:
* Öncelikle yılın her mevsimi mutlaka en az 30 koruma faktörlü güneş kremi kullanılmalı.
* Yaz dönemlerinde geniş çeperli şapkalar ve güneş gözlükleri de güneşin zararlı ışınlarından korunmak için birebir.
* Her gün yeterli miktarda su içmenin cilt sağlığı üzerindeki önemli malum… Leke oluşumlarına karşı cildiniz yapımızı güçlendirmek için bol su içmeyi ihmal etmeyin.
* Cildin doğal bariyerini güçlendirmek için hem iç hem de dış destekler şart. Beslenme rutininize Vitamin, mineral, kolajen, Omega-3 ve Omega-6 gibi yağ asitleri bakımından zengin gıdaları eklemeye özen gösterin. Günlük bakım uygulamalarınızda da yine bu bileşenlerden oluşan besleyici krem ve serumları tercih edebilirsiniz.